Етикети

Представете си, че наблюдавате някакъв обект от прекалено близо. Приближили сте се много близо до него с желанието да го опознаете, разгадаете, да видите добре детайлите му и да ги изучите. И се взирате, и го изучавате, обаче все не разбирате, все нещо ви убягва. И вие се навирате още по-близо, за да се вгледате по-добре. По този начин, успявате да видите само това, което е непосредствено пред очите ви и под носа ви, и голямата част остава в периферията, т.е. незабелязана. Така има риск да опознаете само една малка част от обекта и да побързате да заключите, че познавате цялото, лепвайки му грешен етикет. Или да се отчаяте, обезверите, ядосате, откажете.

Да умееш да виждаш и открояваш детайлите е хубаво и полезно, но в същото време би могло да бъде и вредно. Понякога просто трябва да се отръпнем назад и отдалечим от обекта си на наблюдение. И тогава успяваме да видим нещата в тяхната цялост. В някои случаи, просто трябва да отместим погледа си в друга посока или да сменим ъгъла, от който наблюдаваме, и сякаш картината се сглобява от само себе си.

По подобен начин си представете, че много дълго време се опитвате да стигнете до целта си, упорито повтаряйки едни и същи действия. Това е хубаво: хем целеустременост, хем упоритост, хем търпение. Обаче, се оказва, че тези ваши постоянни и неизменни едни и същи действия не вършат работа, не ви водят до целта. Вие се настървявате и започвате още по-упорито да се опитвате, за да не отидат на халос предишните ви усилия и за да не покажете слабост. Да покажеш сила, обаче, понякога означава да отхлабиш, да омекотиш, да отпуснеш.

Ако не ти се получват нещата и въпреки изтощителните ти усилия, все още целта остава далеч, вероятно е време да опиташ с други средства, по друг начин, с друг подход, с други хора. Ако и тогава не се получи, може би си се объркал, че това е твоето нещо. Бог винаги ни праща това, от което имаме нужда, а не това, което искаме…

Тези размисли ми припомниха една история от „Пилешка супа за душата“, която искам да ви разкажа.

                               Опитай по друг начин

Когато за първи път прочетохме историята, която ви разказваме по-долу, току-що бяхме започнали да водим един курс, наречен „форум за един милион долара“, курс, чиято цел беше да научи хората как да увеличат дохода си до един милион долара на година и повече. Преди това бяхме открили, че човек е свикнал да върви по някакъв коловоз и се опитва да действа по-скоро със сила, отколкото да постъпва умно. Да работиш здраво не винаги означава, че ще успееш. Понякога имаме нужда да направим нещо коренно различно, за да покорим по-високи равнища на успеха. Имаме нужда да разчупим затвора на образците, на нашите привички и да нарушим удобството си.

Седя в една тиха стая в „Милкрофтин“, спокойно местенце, скрито сред боровете, на около час от Торонто. Тъкмо минава обяд, късен юли, а аз слушам отчаяните звуци на борбата на живот и смърт, коятю се води на няколко крачки от мен.

Там има една мушица, която изразходва последните си жизнени сили в напразен опит да премине през стъклото на прозореца. Трептенето на крилцата раз-крива мъчителната история на стратегията на мухата: Опитай по-силно.

Но това не помага.

Отчаяните усилия не предлагат никаква надежда за оцеляване. По ирония на съдбата, борбата е част от капана. Невъзможно е една муха да се опитва със сила да премине през стъклото. Независимо от това, малкото насекомо рискува живота си, за да постигне целта си чрез отчаяни усилия и решителност.

Тази муха е обречена. Тя ще умре там, на перваза на прозореца.

В отсрещния край на стаята, десет крачки по-нататък, вратата е отворена. Ако лети десет секунди, това мъничко създание може да стигне заветния сяят, към който се стреми. Само с частица от усилието, което сега отива на халос, то може да се ос-вободи от капана, в който само е влязло. Възможността за спасение е там. Би могло да стане толкова лесно.

Защо мушицата не опита някакъв друг подход, нещо напълно различно? Как така се оказа впримчена в идеята, че точно този път и тази решителност са най-обещаващи за успеха? Какъв смисъл има постоянно, дори с цената на живота да се търси спасение само по един и същи начин?

Няма съмнение, че за мухата този подход има някакъв смисъл. За съжаление, обаче, това е идея, която носи унищожение.

Да се опитва с постоянство не е непременно правилното решение, което носи успех. То може и да не съдържа истинско обещание, че ще получиш каквото искаш от живота. Всъщност, понякога това се превръща в част от проблема, при това не малка.

Ако изложиш на риск надеждите си за спасение, като се опиташ да постигнеш нещо по-настойчиво от всякога, можеш да убиеш шансовете си за успех.


Прайс Притчи

Advertisements