Етикети

, , ,

Когато заживях със съпруга ми, веднага стана ясно кой кой е: аз – „чучулига“, той – „сова“. След 10 години съжителство ми е все по-трудно да разгранича кой кой е…:)

Докато стигнем до приятните и наситени с общуване сутрешни кафета и спокойните вечери, минахме през драматични сутрини, в които „совата“, сприхава, наежена и трудно поносима, извършваше в полу-сън механични, рутинни действия с единствената мисъл за КАФЕ и поглед, предупреждаващ „Тежко ти, ако ми се изпречиш на пътя преди КАФЕТО!“, а „чучулигата“ (демек аз) бодро и полу-припряно извършваше едни други рутинни действия и бълваше идея след идея, насищайки въздуха с говорене. Резултатът от всичко това, естествено, беше трагичен…Вечерите не се различаваха твърде от сутрините: „чучулигата“, изчерпала запаса си от сили още към обяд, с нетърпение чакаше момента, в който децата ще са заспали, чиниите – измити, и тя ще положи уморената си глава на възглавницата и ще потъне в блажена почивка; „совата“, от своя страна, която вечер чувстваше прилив на енергия, също чакаше децата да заспят и жената да приключи с всички домакински дейности, за да може да се развихри…

И така, за да могат „совата“ и „чучулигата“ да засичат своите индивидуални режими и да живеят хем пълноценно, хем заедно, неусетно промениха част от привичките си и преминаха към един трети вид птици – „гълъби“. Както казваше един мой преподавател, има три начина за справяне с „агресора“ (този, който те тормози): бягство от „агресора“, борба с „агресора и сключване на примирие с „агресора“:) Преценяваш ситуацията, преценяваш си и силите и решаваш коя тактика е най-печеливша.

В книгата си „Визуална психодиагностика“ украинският учен Георгий Щекин разглежда типовете хора според това в коя част от работния ден са най-производителни. Най-общо казано, едните са активни вечер, а другите – сутрин. Първите се наричат „сови“, вторите – „чучулиги“, а междинният тип – „гълъби“. Изследвания показват, че „совите“ са около 33% от всички хора, „чучулигите“ – 17%, а „гълъбите“ – 50%.

СОВИТЕ заспиват много след полунощ, събуждат се късно и трудно стават, тъй като най-дълбокият им сън е сутрин. Сред занимаващите се с умствен труд преобладават хората от нощния тип.(…) лица със забавена и слаба реакция на дразнители. Това са спокойни, мислещи хора, които не бързат да правят изводи и се стараят достатъчно дълго да ги обосноват, понякога са педанти, систематизират, имат склонност към логически размишления, математика, абстрактни обобщения, те са инертни, затворени, изчакват. Отличават се с добро самообладание, пресметливост, излишна строгост и депостичност. Работоспособността на такива хора преди обяд е по-скоро слаба, тя достига максимума си през втората половина на деня. Установено е също така, че когато тези хора страдат от някакво остро заболяване, температурата им не се повишава рязко и оздравяването става бавно.

ЧУЧУЛИГИТЕ стават рано и се чувстват бодри и  работоспособни през първата половина от деня. Вечерта те стават сънливи и си лягат рано.(…) Те са хора, които силно и бързо реагират на външни въздействия, склонни са към увличане. Тези хора са големи ентусиасти. В науката това са творци на нови идеи. Те посочват нови пътища, предоставяйки разработването на детайлите на хора, отнасящи се към първата група. На всички дразнители те реагират по-бързо и по-остро отколкото представителите на първата група. Те бързо възстановяват силите си, но и бързо се уморяват, затова максимумът на работоспособност при тях е сутрин. Те реагират силно и бързо на различни инфекции с повишаване на температурата, общото им състояние се променя рязко. Този тип хора са предразположени към диабет, затлъстяване, заболявания на сърдечно-съдовата система. Те са по-чувствителни и към промените във времето.

А вие от кои сте?

Advertisements