Етикети

, , , , ,

Вчера с децата посетихме новооткрития Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ (не разбирам защо е нужно такова префърцунено и дълго име, но както и да е).

Така или иначе, новият МПЦ, който за краткост ще наричам „музей“ определено е впечатляващ и си струва да се посети! Детайлите, изработени с голяма прецизност, бяха изумителни и правеха фигурите да изглеждат като живи. Te ни пренасят във времето на Второто българско царство. Направени са от силикон и са в естествени размери. Сред тях са Цар Калоян, цар Иван Асен II, царица Ирина, плененият Балдуин Фландърски, папският кардинал Лъв. За съжаление, обаче, пред тях няма табели, които да обозначават кой кой и да разказват за него, което си беше проблем, когато трябваше да обяснявам на децата… На няколко места в музея са разположени сензорни екрани, които разказват пресъздадените истории. Но това си беше неудобство, тъй като посетителите бяха твърде много и, ако искахме да прочетем всичко, щяха да станат големи опашки…

Планира се в мултимедийната зала да бъдат прожектирани филми за занаятите в Търновград, а из залите да се чуват звуци от битки, от ковашка работилница и други. Тогава цената на билета се очаква да е 10 лв. В момента все още е безплатно, но мултимедия няма:)

Предлагам ви една виртуална разходка в музея. Снимките са правени от мен с Никончо, който върши прекрасна работа (засега).

Advertisements