Етикети

, , ,

Започна сезонът на походите, излетите, екскурзиите и кръстосването на родината. Реших да споделя с вас снимки от едно забележително местенце, което посетихме по празниците: Чудните скали.

Скалният феномен Чудните скали се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варна. Разположен е на брега на язовир Цонево и е обявен за природна забележителност. В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна – Пловдив. Чудните скали представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика.

Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на гледката. Непосредствено срещу Чудните скали се намира и едноимената хижа, която предлага настаняване, а в с. Аспарухово е пълно с хотели и къщи за селски туризъм.

В района има доста интересни пещери, скални масиви и дупки, някои обитавани от едри грабливи птици.

На 10 минути пеш от природния феномен Чудните скали, нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни, се намират скали, оборудвани с маршрути за скално катерене. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част. Тук е проведено едно от републикански първенства по катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута. Постепенно скалите са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрута от 6-а до 10-а категория.

Ето и няколко снимки от язовир Цонево, сниман от с. Аспарухово, където бяхме отседнали:

Advertisements