Етикети

, , , , ,

beautiful_mindНе е лесно да останеш „чист“ сред многото мръсотия, която ни заобикаля и залива навсякъде. Моралната и душевна нечистоплътност се е просмукала във всички сфери на живота ни – виждаме я и подушваме зловонието й почти непрекъснато. Според мен, именно тя стои в основата и на протестите в държавата, но това е отделна тема, по която аз се чувствам твърде нищожна да се изказвам.

Ta днес ми се прииска да пиша за душевната хигиена – тема, която ми е важна. Вярвам, че поддържането на хигиена на душата е също толкова важно колкото и поддържането на хигиена на тялото. Така, както сме отговорни и съзнателни да не замърсявамем тялото си и да не му навреждаме, така би следвало да се отнасяме и с душата си. Уви, тази дума – „ДУША“ – сякаш все още звучи еретично у нас и се приема несериозно, да не кажа че в речника и умовете на много хора е табу.

Избрах откъс от книгата „Фрагменти от цялото“ на Христо Илиев, един удивителен човек, който е сред първите занимаващи се с йога в България. Дано бъде полезен за някого.

„Да се ограничаваш от реките негативна информация не е бягство от живота, а признак за душевна хигиена. Душевна хигиена е да знам, че аз съм отговорен за това какви мисли създавам и излъчвам в пространството, както и на какви чужди мисли давам подслон в ума и сърцето си.

Аз съм отговорен за това, което мисля! (…)

Да допускаш в себе си само чисти мисли не означава да си завреш главата в пясъка като щраус. Или да гледаш света само с розови очила.

Да се стремиш да имаш чисти мисли не е стерилитет, то е отговорност!

Отговорност, породена от съзнанието, че всяка мисъл е и МОДЕЛ на ДЕЙСТВИЕ!

Колкото по-често мислиш или говориш за едно нещо, толкова повече вероятността то да стане нараства. Лекомислието, с което човек допуска в себе си всякакви мисли, е потресаващо безотговорно. Небрежността е престъпление, което вършим както спрямо себе си, така и спрямо другите.

(…)

Различните мисли генерират в мозъка различни вълни с различна честота, защото всяка миъсл, съпроводена с чувство или емоция, има своя вибрация, вибрация с определена честота. Всяка мисъл си има своя честотна характеристика. Въпреки огромното разноонбразие, човешките емоции и чувства се делят на две основни грпи:

В едната група влизат положителните мисли, които по един или друг начин са свързани с любов. Те имат къси вълни с висока честота на трептене.

Другата група включва отицателни мисли, свързани с някакъв страх и те имат дълги вълни с ниска честота на трептене.

В лаборатория по генетика учени наблюдавали как влияят тези честоти върху нормалната дейност на ДНК. Изводът е, че високите честоти, придружаващи позитивните мисли, стимулират дейността на клетките, докато ниските честоти, характерни за негативните мисли, подтискат нормалната работа на ДНК в клетките.

Мислите влияят на здравето. Още в древността Хипократ е забелязал, че раните на победителите зарастват по-бързо. (…)

Чистотата на живота зависи както от чистотата на мислите ни, така и от тяхната честота. Честотата, тълкувана веднъж като количество чисти мисли – защото е важно не само какви мисли имаме, но и колко често те ни спохождат. Но и честотата на трептене на самата мисъл. Защото колкото мислкте са по-възвишени, толкова и честотата им, вибрацията им в по-висока. Колкото мислите са с по-висока честота и са повече като количество, толкова и животът на човека е по-качествен.

Всеки човек има всякакви мисли, но в крайна сметка животът му се определя от количеството на качествените му мисли. Всички хора мислят общо взето за едни и същи неща – любов-омраза, здраве-болест, работа-мързел, пари-мизерия, живот-смърт и т.н., но животът на всеки се определя от количеството на качествените му мисли – за деня, за седмицата, за месеца, за годината…

Животът ни зависи от КОЛИЧЕСТВОТО на КАЧЕСТВЕНИТЕ НИ МИСЛИ.

КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА ЗАВИСИ ОТ КАЧЕСТВОТО НА МИСЛИТЕ НИ!“

Аз бих добавила: Да не бъдем всеядни по отношение на това, което възприемаме с ума и сетивата си. Да избираме кои мисли и кои хора да „пуснем“ в ума и душата си, и да бъдем осъзнати. Тази осъзнатост е признак за зрялост. Струва ми, че в момента страната се намира в критична ситуация именно защото тази зрялост и осъзнатост липсва на обществото ни като такова. А тя липсва на обществото ни, защото липсва на много от нас като индивиди…

снимка: http://gothicgemini.deviantart.com/art/Beautiful-Mind-289415569

Advertisements