Етикети

, , ,

Вчера ми попадна един много добър материал за обратната страна на майчината любов – онази криворазбрана любов, която деформира, подтиска детето, държи го в капана на страха, неувереността и изолацията, отрязва крилете му, пречи му да се разива и т.н.

Руският сайт adme.ru представя уникални фотографии, с които ни призовава да се замислим всички ние, които сме родители, правилно ли се отнасяме с децата ни или просто на нас ни се иска да е така…

Ето какво се казва в статията:

Смята се, че всяко възпитание, дори и най-деликатното, деформира детето. Въпросът е колко.

На родители, които все още не са решили техните собствени проблеми, би им било изключително трудно да намерят баланс във възпитанието на децата си.

Проблемите на нашите родители (за които те нямат вина) се отразяват върху нас и оставят отпечатък във възпитанието на нашите деца. Те, от своя страна, добавят към тях товара на своите нерешени проблеми и ги предават напред по веригата. Парадоксалното е, че в повечето случаи това се случва в резултат на добри намерения от страна на родителите. Те казват: „това ще бъде по-добре за теб“, „знам какво говоря“, „не повтаряй моите грешки“. А всъщност, на детето просто трябва да му се даде възможност да допуска свои собствени грешки и да му се оставя място за свободна воля.

Фотографът Анна Радченко изследва този проблем в проект, посветен на майчината любов, която понякога става измислена и съвсем не прилича на любов. Чрез гротескни образи и хиперболизация авторката на фотографиите представя типични психологически проблеми в отношенията между майка и дете: нереализирани желания на родителя, излишна строгост, пълен контрол и свръхзакрила.

източник: http://www.adme.ru/hudozhniki-i-art-proekty/obratnaya-storona-materinskoj-lyubvi-584905/

П.С. Още по темата за децата и родителите можете да видите тук.

Advertisements