Етикети

, , ,

На 27 декември народният календар чества Стефановден и в моето семейство празнуваме имен ден. Честит празник на всички именници!

Не това е поводът за този пост обаче. Попаднах на любопитна информация за народните вярвания и традиции, с които се отбелязва Стефановден. И си рекох, че е добре да ги споделя с вас.

Според вярванията, през този ден трябва да се направи равносметка за отминалата година, като се затваря нейният път, за да се отвори този на идната.

Като стана дума за равносметка, има нещо различно в начина, по който се чувствам в края на тази година. Няма я „голямата кошница“, с която обичайно се приготвям да вляза в новата година, за да я напълня изобилно с плодове. Няма го онова трепетно предчувствие за сбъднатост на желанията и постигане на целите. Вместо с голяма кошница, се каня да посрещна 2014 със запретнати ръкави и навити крачоли. Струва ми се, че ме чака работа. Мхм…И газене в дълбоки води. В джобовете съм се запасила с кураж и търпение. Друго всичко си имам.

Връщам се на Стефановден.

Вярва се, че от Стефановден до Йордановден са така наречените „Мръсни дни“, в който жените не трябва да вършат домакинки задължения или да мият косите си. През този период хората трябва да се пазят от злите сили и да не излизат по тъмно навън (виж тук).

Мили дами, обръщам ви специално внимание  – никаква домакинска работа чак до Йордановден! То с немита коса и без друго къде да излезеш навън…И още нещо – това за домакинската работа се отнася за дамите, за мъжете нищо не се споменава.

В заключение: следвайки поверията, се очертава в следващите дни да си седя вкъщи с немити коси, правейки си равносметка за изминалата година и приготвяйки се да посрещна Новата година, докато моят благоверен съпруг Стефан ме обикаля и отменя във всички домакински задължения. Не е лошо. Мен ако питате, не е уважително някак си да посрещнем 2014г. мръсни и с немити коси, ама да не бъдем дребнави сега. Коси, чинии, прахосмукачки – това са подробности. Важно е с какви мисли в главата и с какви чувства в сърцето ще я посрещнем…На това ще наблегна в паузите между равносметките.

Бъдете живи и здрави!

Advertisements