Етикети

, , , , , , , , , , ,

aiengar-yoga„За да влезеш във форма, трябва реформа“ , Христо Илиев

Веднъж вече разказах тук за това как йога се появи в живота ми и как започна да го променя преди около три години.

С началото на новата година, седнах на червения си стол, включих лаптопа си и започнах да работя по осем часа на ден в поза, която кара всеки следващ ден тялото ми да страда все повече. Поза, в която всъщност прекарвам дните си от години…Резултатът – схващания, шипове, пукащи кости, слабост в мускулите…Сега, когато вече съм се научила да се вслушвам в посланията на тялото си, без никакво усилие чувам как то ме зове да се погрижа за него. И колкото повече отлагам тази грижа, колкото повече намирам оправдания с липсата на време, толкова повече то страда и толкова по-трудно става постигането на онази гъвкавост и тонус, които се постигат с редовно практикуване на йога. След паузата покрай новогодишните празници, обездвижването и обилното хранене, първата ми йога практика за 2014 ми костваше доста усилия. Та затова реших да посветя тази публикация на йога и това как единството тяло-дишане-мислене влияе на живота ни.

За мен йога е на първо място осъзнатост. А когато сме осъзнати, сами ставаме творци на живота си. Йога е здраве, хармония, баланс, себепознание, душевна хигиена, творчество, автентичност, смирение, свобода. Иначе думата Йога произлиза от санскритската дума „YUG” и означава „съюз, обединение“: съединяване на тяло, ум и душа в едно цяло. За тези, които не са опитвали йога, това вероятно звучи като изпразнена от съдържание абстракция. Уверявам ви, обаче, че това съединяване е фино, но съвсем реално усещане и води до качествена промяна на живота, а понякога и до пълна трансформация.

Христо Илиев, един от първите българи, занимаващи се с йога, има една много хубава книга – „Фрагменти от цялото“. В нея той разказва какво се случва с тялото ни с възрастта и как бихме могли да живеем пълноценно чрез йога.

Основната идея е, че ако искаме да променим живота си в положителна посока, то трябва да променим нагласите си, а нагласите се променят като променим фона, върху който ги изграждаме: тяло – дишане – мислене.

„Физическото стареене започва със загуба на гъвкавостта. Стареенето започва с втвърдяване на тялото ни. Но с физическото втвърдяване започва и емоционално, и интелектуално, и духовно втвърдяване.

До към 30 години младият човек лети на крилете на любовта, радва е на движенията и силата на тялото и духа. Няколко години по-рано или по-късно започват компромисите – младият човек започва все по-малко да се смее и все повече да е угрижен. Вкусът към живота се променя. Поема нови отговорности, които вместо да го обогатяват, започват да го ограничават. На физическо ниво амплитудата на движенията и позите на тялото стават все по-ограничени.

Човекът става все по-фрагментарен и все по-втвърден, но тази фрагментарност не е само в тялото, тя се проявява и в дишането – от целия си капацитете човек диша едва с 1/10 от дробовете си. (…) Човек нито вдишва, нито издишва пълно.

С годините емоционалният свят се стеснява. На преден план излизат отрицателните емоции и чувства, а положителните почти изчезват. (Децата се смеят 120-140 пъти на ден; младежите 20-30; старите хора – по 1-2 пъти.)

С годините се втвърдява и интелектът. (…)

Целостта на човека е резултат от пълната осъзнатост на трите основни фактора – асана (тяло), пранаяма (дишане), самияма (мислене), които стават фон, върху който изграждаш нагласите си, а нагласите от своя страна стават фон на твоя живот.

Нагласи се да осъзнаеш и промениш нагласите си! Това е най-висшата интелигентност, с която те е дарил Животът.“

„За да произвежда един мускул енергия, той трябва да се съкращава.

Когато се съкращава, мускулът използва част от старите енергийни запаси на организма, като при съкращението се дразнят и възбуждат така наречените проприорецептори, които повишават обмяната на веществата в клетката. Това повишение включва както получаването на нови порции кислород и хранителни вещества, така и извеждане вън от организма на метаболитните отпадъци, а също натрупване на нова енергия в организма. Важно е също и при интензивното съкращаване на нускулите колко е КПД, коефициентът на полезно действие. За да получиш 100% нова енергия, трябва да „изхарчиш“ 70% от старата си енергия. И ти остават около 30%. Което не е високо, но въпреки това си е много добре. Това си е 30% нова енергия!

Най-коварното е, че човек НЕУСЕТНО започва да се обездвижва!

И колкото повече се обездвижва, толкова повече м унамалява енергията. И след години човек се изправя пред един затворен кръг. НЕ СЕ ДВИЖИШ, ЗАЩОТО НЯМАШ ЕНЕРГИЯ, А НЯМАШ ЕНЕРГИЯ…ЗАЩОТО НЕ Е ДВИЖИШ.

Йога по един елегантен начин те изкарва от този омагьосан кръг. Асаните са гениално решение на енергийната дилема. За разлика от интензивните движения, асаните имат статично-изометричен характер. В статичната асана тялото не губи енергия, а само я акумулира! Почти без да черпят енергия, асаните предизвикват приток на енергия!“

Относно дишането – дори в неподвижно състояние човек би могъл да раздвижи и увеличи енергията си чрез дихателни практики. А когато дишането бъде съчетано с движения на тялото (асани), ефектът е изумителен.

Ето някои от случаите, при които се сещам, че би било чудесно да се практикува йога:

Ако страдате от панически атаки;

Ако страдате от астма, запек и други психо-соматични проблеми;

Ако ви е трудно да укротите ума си и да заглушите шума, който той създава, за да чуете гласа на сърцето си;

Ако страдате от безсъние, дистрес;

Ако сте припрян, вечно бързащ и живеете с усещане за изоставане;

Ако ежедневието ви е прекалено динамично и изразходвате твърде много енергия в движение;

Ако ви е трудно да фокусирате вниманието си, разсеяни сте, умът ви блуждае, не пребивавате в реалността „тук и сега“, а се унасяте във фантазии и блянове;

Ако изпитвате тревожност и страхове;

Ако имате слаб имунитет и боледувате често;

Ако трудно овладявате емоциите си и усещате, че нямате контрол над тях;

Ако сте раздразнителен, агресивен и избухлив;

Ако ви липсва силна воля;

Ако сте завладени от песимистична нагласа към света;

Ако имате ниско самочувствие;

Ако искате да опознаете по-добре себе си;

Ако творческата ви енергия е в застой;

Ако се чувствате неудовлетворен и непълноценен;

Ако искате да поддържате добър жизнен тонус и добра форма;

Ако имате болки в гърба (това беше добавено по препоръка на fresh cuts of life, която сподели личен опит);

и още много други…

Днес, между другото, моментът е много подходящ за полагане на началото на желаната от нас промяна, защото настъпи Новолуние:)

Advertisements