Етикети

, , , , , , , ,

преговори с децаПреди няколко дни ми попадна т.нар. „Библия на търговеца“ – „Всичко може да се договори“ (Гевин Кенеди). Много интересна книжка, която би била полезна на всеки, независимо с какво се занимава. Защото на всички ни се налага да водим преговори – с майстора (за ремонта на банята), със съпруга/съпругата (за избора на цвета на плочките за банята), със свекървата/майката/тъщата (за отглеждането на децата през уикенда), със съседите (за ремонта на покрива), с шефа или служителите си, с автомонтьора, фризьора, продавача и т.н. Интересното, което на мен ми убягна в първия момент, е, че онези, с които най-често ми се налага да преговарям, са децата ми! Така че, ако до вчера те са успявали да побеждават в преговорите с мен, то е само защото тази малка бяла книжка още не беше ми попадала в ръцете! И още не се бях разпознала като „ОВЦА“ и не знаех, че си имам работа с „МАГАРЕТА“ и „ЛИСИЦИ“…

Според начина, по който постъпват в ситуация на преговори, хората са разделени от автора на 4 типа: МАГАРЕ, ОВЦА, ЛИСИЦА И БУХАЛ. Ето някои техни характеристики, които ще ви помогнат да ги разпознаете:

МАГАРЕТА: необмислено, рефлекторно и упорито незачитане; полученото от тях е възприемано като недостатъчно добро; притежават дълбоки, макар и прагматично погрешни „принципи“;

ОВЦЕ: полученето от тях се възприема като приемливо (c’est la vie); другите твърде лесно ги принуждават да правят определен избор (демек: примиряват се лесно и са манипулируеми – жертви, „овце на заколение“); оставят се на друготе да им влияят и нямат съзнанието, че трябва да се борят за собствените си интереси; предпочитат да е предадат вместо да раздразнят или разочароват (!) другата страна;

ЛИСИЦИ: истински вярват, че залужават онова, което което договарят; непочтени или просто твърде хитри – когато изтълкуват погрешно играта и я играят заради самата игра; неовладян прагматизъм; експлоатират слабите места на Овцете; магаретата не са проблем за лицисите;

БУХАЛИ: проумяват дългосрочната полза от развиването на искрени взаимоотношения, за да получат такива разултати от преговорите, каквито заслужават; напълно подготвени за заплахите и възможностите, произтичащи от взетите решения; печелят доверие и не екслоатират Овцете, Лисиците и Магаретата; ВНИМАНИЕ: Много Бухали са прикрити Лисици!

Ето какво пише в главата „Във възхвала на зелето или защо трява да възродите отдавна забравени умения за преговаряне“:

„Първите ви преговори са се осъществили в кухнята, а не в заседателната зала. Вие не сте се научили да преговаряте на работното си място. Научили сте се по време на играта и в често безмилостното преследване на желаното от вас от човека, способен да задоволи непосредствените ви искания.

Да, започнали сте да преговаряте още като бебе в пелени, много преди да облечете костюм. Какво е детският плач, ако не оферта за сделка: „Ако ме нахраниш или ако ме подсушиш и т.н., ще спра да плача“?

Не след дълго сте станали много по-хитри в преговарянето (във всяко дете се крие по една Лисица!). Исканията ви са се усъвършенствали, а изборът ви към кого от възрастните да ги насочите е достигнал ниво на проницателност, за чието постигане професионалистите от директния маркетинг биха дали всичко. Това вероятно се е случило преди да навършите петгодишна възраст.

Научили сте, че най-добрият момент да се обърнете към някого за това, което желаете, е точно преди началото на телевизионната игра или на серийния филм. Хората биха направили много повече за вас в този момент, ако това ще ги отърве от вас, отколкото след като любимото им предаване е започнало. Възможно е обаче и гневно да избухнат, ако вниманието им е отвлечено от настойчиви желания в неподходящо време.

Открили сте, че бабите и дядовците обикновено ви угаждат много повече, отколкото родителите, когато става дума за задоволяване на крайно неразумните ви искания – бързо сте научили точно колко неприемливи да ги направите.

Можели сте да избирате правилния момент, за да заобиколите единия родител и да стигнете до другия. Освен това сте знаели как да примамите единия да ви осигури исканото, когато той е бил „във война“ с другия, особено ако сте можели да намекнете с усмивка или с прегръдка, че сте на негова „страна“ (отново онази Лисица във вас!).

Разбира се, това не винаги е вършело работа. Понякога сте били довеждани до сълзи на фрустрация, когато не сте получавали желаното, без значение какво сте опитвали и в каква степен сте го залужавали. В намусените ви размишления – защо светът е срещу вас – сте кроели планове следващия път да сте по-умни, да станете хитри и по-силно решени да получите заслуженото – Лисицата във вас се е формирала!

Такива са били и насрещните сили. Можели сте да заключите, че най-добрият начин да получите желаното е да разчитате напълно на онова, което възрастните около вас са били подготвени да дават, и че даденото ви от тях е било това, което наистина заслужавате. Можете ли да чуеете блеенето на Овцата, в която скоро сте щели да се превърнете?

Фрустрацията ви обаче е могла да кипне и в гневни избухвания. Възмущението от отказа на исканото – при това тогава, когато сте го искали, т.е. обикновено НЕЗАБАВНО – е можело да тръгне по един от два пътя. В повечето случаи – тъй като възрастните имат пълен контрол върху всичко, за което сте жадували, макар и абсолютно убдедени, че вие сте прави, а всеки друг е „крив“ (чувате ли рева на Магарето, което надделява?).

За малцина сцените са станали оръжие, използвано срещу избрани хора (често по-малките ви братя/сестри и тези „лигльовци“, с които сте ходили на училище) в избрани моменти. Научили сте, че достатъчно хора се подчиняват на натиска, за да го превърнете в ценен начин да получавате исканото, но и че трябва да сте достатъчно хитри по отношение на това кого ще тормозите и кога. Ако сте го надраснали, може би всичко е наред. Ако сте имали невероятно голям късмет, защото сте открили многобройни послушковци (Овце), с които това е давало резултат, сте напреднали доста по пътя към превръщането си в Лисица, макар и с мегаломански наклонности. “

Разпознахте ли някого?

Следва продължение. За зелето. Ето тук.

 

 

 

 

 

 

Advertisements