Етикети

, , , ,

Суматохата, резултат от медийната истерия около събарянето на циганските къщи в Стара Загора, ме наведе на мисли за суматохата/истерията в България изобщо. И особено напоследък. За това колко много медиите обичат суматохата, как я надушват отдалече, като хрътки, дори там, където я няма. И понеже я обичат, нещо повече – жизненонеобходима е за оцеляването им – те си търсят поводи за такава под дърво и камък. Когато си намерят повод за суматоха и истерия, започват да го подхранват, да не кажа „угояват“, а когато не намерят такъв, просто си го създават. После се опитват да пускат суматохата в домовете и умовете ни, сервирайки ни обилни дози (обичайно по вечеря) под формата на новини, анализи, интервюта и др. И народът като стадо тръгва подир тази суматоха, оставяйки се доброволно да бъде въвлечен в нея, а често – превръщайки се дори в неин главен участник.

От вчера фокусът на обществения взор е преместен върху оставката на Орешарски. Резултатът: нова суматоха, изтикваща моментално на заден план ромските проблеми, КТБ и др. актуални теми, и изваждаща на аванс сцената „нови“ участници (които, в случая, са стари, та чак гниещи). Суматохата е наша спътница всеки божи ден. Сяда редом с нас на масата, ляга с нас в леглото…ако й позволим…

Но да оставим медиите и журналистите. На тях това им е работата. Да оставим и оставката на Орешарски. Искаше ми се да обърна прожектора към многоуважаемия зрител и да му предложа на вниманието един откъс от пиесата „Суматоха“ на Йордан Радичков:

Всичко е въпрос на възглед. Една суматоха – също. Всеки според възгледите си участвува в нея. Един селянин например нито се втурна, нито си остана в къщи, нито потъна в пряспа. Той се въоръжи добре, обиколи околните улици, надникна, където трябваше, по пътя си срещна и други, също тъй с котешки стъпки, срещна мнозина дебнещи, но при никого не се задържа. Той обичаше винаги преди да влезе в суматохата, най-напред да я проучи, да види къде й е слабото място, как може тя да бъде преобърната с краката нагоре или пък с главата надолу, как да я поставиш на колене или пък да я проснеш по гръб. Суматохата е като човека понеже е човешко дело, и трябва много внимателно да се изучи, преди да се влезе в нея.

Бъдете здрави! Надявам се да не съм създала допълнителна суматоха в умовете ви с тази си пубикация:)

Advertisements